*Disclaimer: Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos,merawat,
menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.
MANFAAT UTAMA VIVIX
1. MELINDUNGI DAN MEMPERBAIKI SELLULAR DNA.
Setiap sel tubuh diserang oleh hampir sejuta serangan
yang boleh merosakkan DNA. Serangan-serangan ini merosakkan pengkalan data
genetik, menghasilkan satu kerosakan sel yang akan mengganggu fungsi sel dan
juga usia.
2. MENGAKTIFKAN PENGAWALAN GENETIK UTAMA.
2. MENGAKTIFKAN PENGAWALAN GENETIK UTAMA.
Penemuan utama ujian klinikal Vivix Shaklee
mengaktifkan satu pengawalan genetik utama yang menolong melambatkan penuaan
tahap sellular. Ini kerana pengawalan genetik menyumbang kepada deteriorasi
iaitu kemerosotan umur pada tahap sellular.
3. MENGGALAKKAN BIOGENESIS.
Biogenesis adalah pembentukan baru mitokondria untuk meningkatkan tahap tenaga di dalam sel.
Mitokondria adalah penjaga tenaga di dalam sel bagi menghasilkan tenaga yang diperlukan tubuh. Apabila kecekapan mitokondira menurun fungsi sel juga turut menurun.
4. MELAMBATKAN PEMBENTUKKAN PROTEIN AGE.
Biogenesis adalah pembentukan baru mitokondria untuk meningkatkan tahap tenaga di dalam sel.
Mitokondria adalah penjaga tenaga di dalam sel bagi menghasilkan tenaga yang diperlukan tubuh. Apabila kecekapan mitokondira menurun fungsi sel juga turut menurun.
4. MELAMBATKAN PEMBENTUKKAN PROTEIN AGE.
Ramuan Vivix adalah 10x
lebih kuat dari resveratrol iaitu kandungan unik dalam anggur muskadine untuk
melambatkan pembentukkan protein AGE. Penimbuhan berlebihan protein AGE
(advanced glycation end products) boleh menyebabkan kerosakan tahap sellular
yang akan mengganggu keutuhan sel dan panjang umur.
4 RAMUAN SEMULAJADI TERHEBAT VIVIX SHAKLEE
MUSCADINE GRAPE ATAU ANGGUR MUSCADINE
Merupakan
anggur liar yang mempunyai 20 kromosom dan telah menjalani hasil penyelidikan
bertahun-tahun oleh para saintis Shaklee. Dengan saiz sebesar sebiji bola golf,
anggur ini telah dibuktikan mengandungi lebih satu kromosom di mana para
saintis mempercayai muscadine grape merupakan satu-satunya anggur yang dapat
mengukuhkan profil dan mekanisme polyphenolnya. Muscadine grape ini sangat kaya
dengan sumber resveratrol, dan mempunyai kuasa anti-oksidan 40x lebih tinggi.
Asid gallic, catechin dan epicatechin adalah phenolik yang banyak terdapat pada
biji manakala asid ellagic, nyricetin, quercetin, kaempferol dan
trans-resveratrol adalah phenolik yang terdapat banyak pada kulit buahan.
Apakah
polyphenol?
Apakah
kepentingan polyphenol sehingga muscadine grape ini mampu menarik para saintis
berterusan menjalankan kajian demi kajian.
Polyphenol
ialah sekumpulan phytokimia atau phytonutrien yang terdapat di dalam tumbuhan
dimana ia memiliki banyak molekul phenol pada struktur kimianya. Ia berperanan
dalam memberi warna pada suatu tumbuhan seperti warna ungu pada muscadine
grape, dan juga memberi perlindungan semulajadi daripada pancaran UV matahari
supaya ia tidak akan merosakkan buah-buahan dan tidak merosakkan kandungan
nutrien yang terdapat di dalamnya. Kepentingan polyphenol terbukti sebagai
sumber yang memiliki khasiat sebagai anti-oksidan, anti-penuaan, anti-penyakit,
anti-kanser serta terbukti dalam memperbaiki sel-sel DNA. Satu proses ekstraksi
sejuk dan lembut dilakukan ke atas muscadine grape untuk menjamin satu ekstrak
yang bermutu tinggi dengan aktiviti biologi terutamanya sebagai anti-penuaan.
Untuk mencipta profil polyphenol yang kuat di dalam Vivix, ahli sains menggabungkan
resveratrol yang lampau tulen dengan ekstrak dari muscadine grape, purple
carrot, Elderberry Eropah dan polyganum cuspidatum dalam tindakan unik
anti-penuaan sellular Vivix.
PURPLE CARROT
Purple carrot merupakan tumbuhan yang tumbuh liar di Afghanistan sejak 5000
tahun dulu. Ia adalah sumber terbaik Vitamin A dimana ia turut mengandungi
phytokimia termasuk karotenoid, phenolik, polyacetylenes, isokumarin dan juga
sesquiterpens. Anthocyanins iaitu sejenis antioksidan utama di dalam purple
carrot yang memberi warna ungu-kuning dan ungu-oren. Kandungan anthocyanins di
dalam carrot ungu-kuning adalah pada kadar tertinggi berbanding carrot
ungu-oren. Anthocyanins mempamerkan banyak aktiviti biologi sebagai
anti-oksidan, anti-radang, anti-mikrobial dan juga anti-karsinogen. Selain itu,
ia turut menunjukkan kesan positif pada saluran darah, platlet dan lipoprotein
yang berkebolehan untuk mengurangkan risiko penyakit jantung koronari. Asid
klorogenik merupakan antioksidan yang paling banyak terdapat di dalam semua
jenis carrot. Asid klorogenik ini dipercayai bertanggungjawab mengurangkan
diabetes yang selalu dikaitkan dengan pengambilan kopi.
ELDERBERRY (SAMBUCUS NIGRA)
Elderberry merupakan sejenis tumbuhan yang tumbuh di kawasan lembap di serata Eropah dan Amerika Utara. Ia mengandungi sumber anthocyanins yang tiga kali ganda lebih hebat dan baik berbanding karotenoid. Anthocyanins bertindak sebagai anti-radang dan dapat mengurangkan simptom seperti sakit otot, sakit atau demam yang berkaitan dengan selsema atau influenza. Elderberry juga turut memiliki flavanoids yang mempunyai ciri antioksidan yang kuat yang berupaya mengukuhkan sistem imun untuk melawan jangkitan virus dan bakteria. Selain itu kandungan Vitamin A, B dan C serta nutrien lain seperti asid amino, karotenoid, tannin dan rutin turut memberi manfaat kesihatan yang baik. Kesemua ekstrak yang didapati daripada elderberry ini berperanan dalam menguatkan sistem imun untuk melawan jangkitan virus dan flu, jangkitan yis, asma, batuk, sesak dada dan juga diabetes. Ia juga dapat merendahkan tahap kolesterol dan menghalang oksidasi kolesterol LDL dimana oksidasi LDL dianggap sebagai satu penyebab penting penyakit kardiovaskular. Elderberry yang berfungsi sebagai antibiotik semulajadi turut mampu memberi perlindungan terhadap penyakit kardiovaskular dan jantung termasuk strok dan serangan jantung, mengurangkan stress, memperbaiki penglihatan dan penghadaman.
POLYGANUM CUSPIDATUM
Juga
dikenali sebagai Knotweed Jepun adalah tumbuhan peribumi yang berasal dari Asia
dan juga banyak ditemui di Amerika Utara dan Eropah. Polyganum ini
bertanggungjawab dalam memberi warna hitam. Ia merupakan sumber komersial
resveratrol yang juga terdapat di dalam ekstrak kulit anggur merah dan juga
biji anggur merah dimana terdapat lebih 3000 kajian yang telah dijalankan
berkaitan tentang resveratrol ini. Hasil ujian klinikal makmal menunjukkan
resveratrol membantu melambatkan proses penuaan, merendahkan kolesterol,
merendahkan tekanan darah, meninggikan prestasi atlet sukan dan mengurangkan
berat badan. Sebagai supplemen anti-penuaan yang sangat penting, anti-radang
dan juga anti-kanser.
0 comments:
Post a Comment